Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrikte yüksek tüketimli abonelere yönelik tarife uygulamasında önemli bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme kapsamında yıllık elektrik tüketiminde üst sınır 5 bin kilovatsaatten 4 bin kilovatsaate indirildi. Değişiklik, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek ve özellikle tüketimi yüksek olan mesken abonelerini doğrudan etkileyecek.
Yeni düzenlemeyle birlikte, yıllık 4 bin kWh tüketimin üzerine çıkan haneler daha maliyetli olan “son kaynak tarifesi” üzerinden fatura ödemeye başlayacak. Türkiye genelinde yaklaşık 43 milyon mesken abonesi bulunurken, bu değişiklikten 2,5 milyon abonenin doğrudan, 5,8 milyon kişinin ise dolaylı olarak etkileneceği bildiriliyor. Böylece ülkede her beş aboneden biri zamlı tarifeye geçmek zorunda kalacak.
Yapılan değerlendirmelere göre aylık 333 kWh elektrik tüketimi bulunan bir abonenin faturası mevcut koşullarda 984 TL seviyesindeyken, yeni düzenlemeyle bu tutarın en az 1.722 TL’ye çıkacağı öngörülüyor. Bu artış, özellikle orta gelir grubundaki hanelerin bütçelerinde önemli bir yük oluşturacak.
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan analizlerde, dört kişilik bir ailenin günlük yaşamda yalnızca temel elektrikli cihazları kullanması halinde aylık ortalama 230 kWh tüketime ulaştığı belirtiliyor. Bu nedenle düzenlemenin, yalnızca yüksek gelir gruplarını değil, geniş bir kesimi etkileyeceği ifade ediliyor. Borsa enerji fiyatları ışığında yapılan tahminlerde, yeni tarife kapsamında faturaların yüzde 75 ile yüzde 100 arasında artış gösterebileceği değerlendiriliyor.
Yeni tarifeyle birlikte 2026 yılı itibarıyla elektrik faturalarında önemli değişiklikler beklenirken, tüketim düzeyi yüksek olan aboneler için maliyetlerin daha da artacağı öngörülüyor.




