Elazığ Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Haykır, 3 Mayıs 2025 Cumartesi günü saat 19:30’da Ahmet Tevfik Ozan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek konferansa dair açıklamalarda bulundu. Türkçülük düşüncesinin tarihsel köklerine dikkat çeken Prof. Dr. Haykır, özellikle İttihat ve Terakki hareketinden başlayarak 3 Mayıs 1944 sürecine ve günümüze uzanan bir fikrî sürekliliğe vurgu yaptı.
“Osmanlı’nın son döneminden başlayarak, Kurtuluş Savaşı ve sonrasında Türk milletinin varlık mücadelesinde etkili olan fikir akımları birbirinden kopuk değil, tam tersine ortak bir ülkünün parçalarıdır” diyen Haykır, milliyetçiliğin geçmişten bugüne uzanan yolculuğunun bütüncül bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.
Günümüzde milliyetçi camiada zaman zaman görülen ayrışmaların bu tarihsel ortak paydaların göz ardı edilmesinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Haykır, “Türklüğün derdini çekenler, dün olduğu gibi bugün de aynı yolda yürüyen yoldaşlardır. Biz de bu konferansla, Türkçülüğün farklı dönemlerdeki temsilcileri arasında bir kopukluk değil, bir devamlılık olduğunu ortaya koymak istiyoruz” dedi.
Tüm Elazığlıları davet eden Haykır, bu buluşmanın Türk milliyetçiliğinin tarihsel gelişimini daha iyi kavrama fırsatı sunacağını belirtti.





