Şemsettin Yılmaz
Yedi Çınar Okulları
Merve Gündüzgil
Köşe Yazarı
Merve Gündüzgil
 

PSİKOLOJİK SAĞLAMLILIK

“Genç bir ağaç yaralandığında, o yaranın etrafından dolaşarak büyür. Ağaç büyümeyi sürdürürken söz konusu yara ağacın büyüyen gövdesine oranla nispeten küçük kalır. Budaklı gövdeler ve şekilsiz dallar yaralanma ve engellerin zamanla aşılıp üstesinden gelindiğini bize anlatırlar. Ağacın, geçmişinin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi onun o eşsiz özgünlüğüne, karakterine ve güzelliğine katkıda bulunur."                                                                                                                                                                                                     -Prof. Dr. Peter Levine Hepimiz günlük yaşamın içinde birçok stresörle karşılaşır ve farklı başa çıkma yöntemlerini kullanarak yaşanılan olumsuzluklardan kendimizi korumaya çalışırız. Hatta aynı olay karşısında her birimiz farklı etkilenir ve farklı tepkilerde bulunuruz. Yaşanılan bu güç, olumsuz ve stres verici olaylara sağladığımız uyum ve başa çıkma becerisi psikolojik sağlamlılık olarak adlandırılmaktadır. Sürekli değişim içinde olan yaşam koşulları karşısında esnek kalabilen, zorluklardan ders çıkarıp deneyim olarak gören, problemler karşısında hızlıca toparlanıp yeni şartlara uyum sağlamada sorun yaşamayan insanlar psikolojik sağlamlılığı güçlü insanlar olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik olarak güçlü bireylerin zayıf olan bireylere oranla daha rahat ve problemlerden uzak bir hayat sürdükleri söylenemez. Aksine bu bireyler zorlu olaylar karşısında mevcut olay ve duruma uygun olarak sağladıkları adaptasyon ve mental esneklik becerisini sağlıklı kullanabilen bireylerdir. Bu bireyler yaşanılan zorluklara tecrübe edinme  ve deneyim kazanma bakış açısıyla yaklaştıkları için sağlamlılıklarını daha da arttırırlar. Psikolojik Sağlamlılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir? Psikolojik sağlamlılık değişip gelişebilen bir beceridir. Rahatlığın hüküm sürdüğü konfor alanının dışına çıkmak, yaşamın zorluklarıyla sınanmak ve zorlanmak bu beceriyi önemli düzeyde geliştirmektedir. Bunun yanı sıra bireylerin çocukluk yaşantıları, büyüdükleri aile ortamı, anne- baba tutumları, analiz ve sentez yapabilme becerisi psikolojik sağlamlılıklarını etkileyen faktörlerdendir. Psikolojik Sağlamlılık İçin Yardımcı Beceriler   Psikolojik sağlamlılık için bireylerin kendilerine öz şefkat gösterebilmeleri, duygularını tanımaları ve kabul etmeleri, beynin nöroplastisite özelliği sayesinde yaşanılan olumsuzluğa takılıp kalmak yerine olumluya yönelik düşünce yapısı geliştirebilmeleri, sinir sistemi üzerinden doğrudan etkili olan nefes ve bilinçli farkındalık egzersizlerine yaşamlarında daha fazla yer vermeleri, kişisel ilgi ve beceri alanlarını geliştirecek aktivitelere yönelmeleri, arkadaşları ve sosyal çevresiyle yakın ve sağlıklı ilişkiler kurup bunları güçlendirebilmeleri psikolojik sağlamlılık için yardımcı beceriler arasındadır.   
Ekleme Tarihi: 05 Aralık 2023 - Salı
Merve Gündüzgil

PSİKOLOJİK SAĞLAMLILIK

“Genç bir ağaç yaralandığında, o yaranın etrafından dolaşarak büyür. Ağaç büyümeyi sürdürürken söz konusu yara ağacın büyüyen gövdesine oranla nispeten küçük kalır. Budaklı gövdeler ve şekilsiz dallar yaralanma ve engellerin zamanla aşılıp üstesinden gelindiğini bize anlatırlar. Ağacın, geçmişinin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi onun o eşsiz özgünlüğüne, karakterine ve güzelliğine katkıda bulunur."                                                                                                                                                                                                     -Prof. Dr. Peter Levine

Hepimiz günlük yaşamın içinde birçok stresörle karşılaşır ve farklı başa çıkma yöntemlerini kullanarak yaşanılan olumsuzluklardan kendimizi korumaya çalışırız. Hatta aynı olay karşısında her birimiz farklı etkilenir ve farklı tepkilerde bulunuruz. Yaşanılan bu güç, olumsuz ve stres verici olaylara sağladığımız uyum ve başa çıkma becerisi psikolojik sağlamlılık olarak adlandırılmaktadır.
Sürekli değişim içinde olan yaşam koşulları karşısında esnek kalabilen, zorluklardan ders çıkarıp deneyim olarak gören, problemler karşısında hızlıca toparlanıp yeni şartlara uyum sağlamada sorun yaşamayan insanlar psikolojik sağlamlılığı güçlü insanlar olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik olarak güçlü bireylerin zayıf olan bireylere oranla daha rahat ve problemlerden uzak bir hayat sürdükleri söylenemez. Aksine bu bireyler zorlu olaylar karşısında mevcut olay ve duruma uygun olarak sağladıkları adaptasyon ve mental esneklik becerisini sağlıklı kullanabilen bireylerdir. Bu bireyler yaşanılan zorluklara tecrübe edinme  ve deneyim kazanma bakış açısıyla yaklaştıkları için sağlamlılıklarını daha da arttırırlar.

Psikolojik Sağlamlılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Psikolojik sağlamlılık değişip gelişebilen bir beceridir. Rahatlığın hüküm sürdüğü konfor alanının dışına çıkmak, yaşamın zorluklarıyla sınanmak ve zorlanmak bu beceriyi önemli düzeyde geliştirmektedir. Bunun yanı sıra bireylerin çocukluk yaşantıları, büyüdükleri aile ortamı, anne- baba tutumları, analiz ve sentez yapabilme becerisi psikolojik sağlamlılıklarını etkileyen faktörlerdendir.

Psikolojik Sağlamlılık İçin Yardımcı Beceriler
 

Psikolojik sağlamlılık için bireylerin kendilerine öz şefkat gösterebilmeleri, duygularını tanımaları ve kabul etmeleri, beynin nöroplastisite özelliği sayesinde yaşanılan olumsuzluğa takılıp kalmak yerine olumluya yönelik düşünce yapısı geliştirebilmeleri, sinir sistemi üzerinden doğrudan etkili olan nefes ve bilinçli farkındalık egzersizlerine yaşamlarında daha fazla yer vermeleri, kişisel ilgi ve beceri alanlarını geliştirecek aktivitelere yönelmeleri, arkadaşları ve sosyal çevresiyle yakın ve sağlıklı ilişkiler kurup bunları güçlendirebilmeleri psikolojik sağlamlılık için yardımcı beceriler arasındadır. 
 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.