Şemsettin Yılmaz
Yedi Çınar Okulları
Merve Gündüzgil
Köşe Yazarı
Merve Gündüzgil
 

MİNDFULNESS (BİLİNÇLİ FARKINDALIK)

 “Mindfulness, dikkat etmekten çok daha fazlasıdır. Zihni, kalbi ve bedeni hayatın içinde tamamen mevcut bir hale getirme egzersizdir.”                                                                                                 Shapiro & Carlos 2009 Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?  Mindfulness (Bilinçli Farkındalık), bireyin yaşadığı anın içinde gerçekleşenlere dikkatini yoğunlaştırabilme ve bunu yaparken duygularını ön yargısız, tarafsız ve nazik bir biçimde kabul etme becerisidir. Bireyde ruh-beden-zihin arasındaki dengenin bozulması durumunda yeniden dengeyi kurmaya yönelik olan bu yardımcı beceri tarihsel süreç içerisinde birçok farklı millet ve kültür tarafından farklı yöntem ve şekilde uygulanmaya çalışılmıştır. Yapılan tüm çalışmaların esas amacı “şimdi ve şu an” a dikkati vermek ve duygularımızı olduğu gibi kabul etme becerisini kazandırabilmektir. Jon Kabat-Zinn bilinçli farkındalığı “ Hayatın daha fazla farkında olmak ve daha az yargılayıcı davranmak iyi bir fikir olsa da yalnızca böyle düşünerek bir yere varamazsınız. Böyle düşünmek, sizin kendinizi yetersiz bulmanıza ya da kontrolünüzü kaybetmenize neden olabilir. Farkındalığın etkili olabilmesi için bir tür adanmışlık gerekir. Farkındalık iyi bir uygulamadır. Zekice bir yöntem veya gelip geçici bir heves olmanın ötesinde bir varoluştur.” sözleriyle ifade etmiştir. Mindfulness’ın Faydaları Beyin doğası gereği çevrede olup bitenleri anlamlandırma yorumlama ve algılama işlevine sahiptir. Mindfulness ile yapılan pratik ve egzersizlerin birey tarafından bilinçli bir şekilde tekrar edilmesi beyin yapısında değişimler meydana getirmektedir. Bilimsel olarak “nöroplastisite” olarak adlandırılan bu kavram beynin esnek yapısı sayesinde gelişim ve değişim gösterdiğini açıklamaktadır. Mindfulness pratikleri; meditasyon, nefes egzersizleri, yoga, dans, gibi pratiklerin yanı sıra sadece yapmaktan zevk alınan bir aktivitede olabilir. Mindfulness pratik ve egzersizleri bireylerin; - Dikkat sürelerinin artmasına -Odaklanmayı arttırmaya -Stres Yönetimine -Öfke Kontrolüne -Duygu regülasyonuna (duygu düzenleme) -Kendini rahat ifade edebilme ve -Kişilerarası ilişkilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Mindfulness ve Eğitim Mindfulness teknikleriyle yapılan dikkat çalışmalarının okul ortamında uygulanması, öğrencilerin akademik olarak başarılarının artmasına fayda sağladığı gözlemlenmiştir. Egzersiz ve pratiklerin günlük hayata düzenli olarak uygulayan öğrencilerin daha uzun süre konsantrasyon sürdürdükleri, derslerine daha iyi odaklanabildikleri, stres yönetimi ve öfke kontrolünü sağlamada başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Aynı şekilde bu beceriyi kullanabilen öğretmenlerin duygu regülasyonu konusuna daha kontrollü oldukları ve bunun ders ortamına olumlu katkıları olduğu yapılan araştırmalarla desteklenmektedir.
Ekleme Tarihi: 03 Ekim 2023 - Salı
Merve Gündüzgil

MİNDFULNESS (BİLİNÇLİ FARKINDALIK)

 “Mindfulness, dikkat etmekten çok daha fazlasıdır.

Zihni, kalbi ve bedeni hayatın içinde tamamen mevcut bir hale getirme egzersizdir.”

                                                                                                Shapiro & Carlos 2009

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?
 Mindfulness (Bilinçli Farkındalık), bireyin yaşadığı anın içinde gerçekleşenlere dikkatini yoğunlaştırabilme ve bunu yaparken duygularını ön yargısız, tarafsız ve nazik bir biçimde kabul etme becerisidir. Bireyde ruh-beden-zihin arasındaki dengenin bozulması durumunda yeniden dengeyi kurmaya yönelik olan bu yardımcı beceri tarihsel süreç içerisinde birçok farklı millet ve kültür tarafından farklı yöntem ve şekilde uygulanmaya çalışılmıştır. Yapılan tüm çalışmaların esas amacı “şimdi ve şu an” a dikkati vermek ve duygularımızı olduğu gibi kabul etme becerisini kazandırabilmektir.
Jon Kabat-Zinn bilinçli farkındalığı “ Hayatın daha fazla farkında olmak ve daha az yargılayıcı davranmak iyi bir fikir olsa da yalnızca böyle düşünerek bir yere varamazsınız. Böyle düşünmek, sizin kendinizi yetersiz bulmanıza ya da kontrolünüzü kaybetmenize neden olabilir. Farkındalığın etkili olabilmesi için bir tür adanmışlık gerekir. Farkındalık iyi bir uygulamadır. Zekice bir yöntem veya gelip geçici bir heves olmanın ötesinde bir varoluştur.” sözleriyle ifade etmiştir.
Mindfulness’ın Faydaları
Beyin doğası gereği çevrede olup bitenleri anlamlandırma yorumlama ve algılama işlevine sahiptir. Mindfulness ile yapılan pratik ve egzersizlerin birey tarafından bilinçli bir şekilde tekrar edilmesi beyin yapısında değişimler meydana getirmektedir. Bilimsel olarak “nöroplastisite” olarak adlandırılan bu kavram beynin esnek yapısı sayesinde gelişim ve değişim gösterdiğini açıklamaktadır.
Mindfulness pratikleri; meditasyon, nefes egzersizleri, yoga, dans, gibi pratiklerin yanı sıra sadece yapmaktan zevk alınan bir aktivitede olabilir. Mindfulness pratik ve egzersizleri bireylerin;
- Dikkat sürelerinin artmasına
-Odaklanmayı arttırmaya
-Stres Yönetimine
-Öfke Kontrolüne
-Duygu regülasyonuna (duygu düzenleme)
-Kendini rahat ifade edebilme ve
-Kişilerarası ilişkilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Mindfulness ve Eğitim
Mindfulness teknikleriyle yapılan dikkat çalışmalarının okul ortamında uygulanması, öğrencilerin akademik olarak başarılarının artmasına fayda sağladığı gözlemlenmiştir. Egzersiz ve pratiklerin günlük hayata düzenli olarak uygulayan öğrencilerin daha uzun süre konsantrasyon sürdürdükleri, derslerine daha iyi odaklanabildikleri, stres yönetimi ve öfke kontrolünü sağlamada başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Aynı şekilde bu beceriyi kullanabilen öğretmenlerin duygu regülasyonu konusuna daha kontrollü oldukları ve bunun ders ortamına olumlu katkıları olduğu yapılan araştırmalarla desteklenmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.