Şemsettin Yılmaz
Yedi Çınar Okulları
Fatih Karaköse
Köşe Yazarı
Fatih Karaköse
 

Obezite ve Sağlıklı Yaşam

SEVGİLİ ELAZIĞ BÜLTEN OKUYUCALARIM bugün sizlere çocuklarımızın en büyük hastalığı olan obezite ve buna paralel olarak okullarda yapılan bazı önlem amaçlı konulardan bahsedeceğim özellikle ilköğretimden lise'ye kadar çocuklarımızın bazı ölçümleri yapılarak MEB ve Sağlık Bakanlığının verilerine kaydedilmekte bu verilerle anne ,babalar çocuklarının fiziksel gelişimleri hakkında bilgiler edinmemteler. Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar çocukların her gün en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmasını önermektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi de Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda hazırlanmış ve her yaş grubuna yönelik fiziksel aktivite önerilerini içermektedir.   Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi’nde yer alan öneriler kapsamında ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde öğrencilerde Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite farkındalığını arttırmak ve teşvik etmek amacıyla bilim kurulu kararı ile “Sağlıkla İlgili Fiziksel Uygunluk Karnesi” geliştirilmiştir.   Okullarda yılda iki kez Eğitim Öğretim yılı başında (15 Eylül-15 Ekim) ve sonunda (15 Nisan-15 Mayıs) tarihleri arasında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri tarafından ölçümler yapılmaktadır. Yapılan bu ölçümler E-Okul veri tabanına girilerek, her çocuğun kendi ailesi ile paylaşılmaktadır. Bu bilgiler gizli tutulmakta olup, sadece veli ve öğrenci tarafından görülmektedir. Çocuklarınızın ders notu karnelerini merakla izleyen velilerimiz, aynı şekilde fiziksel etkinlik karnelerini de yakından takip etmeleri, çocukların fiziksel gelişimlerinin izlenmesi, fiziksel gelişimlerinde eksikliklerinin görülmesi ve karnede verilen tavsiyelere uyulması, sağlıklı bir gelişim için sizlere yol gösterecektir   Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi için uygulamada yapılan ölçümler şu şekildedir.   Öğrencinin yaşı, Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu Yapılan ölçümlerde elde edilen veriler, E-Okul sistemine girildikten sonra sistemdeki yazılım, verileri üç ana bölümde ayrı ayrı değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda öğrencinin ‘’Sağlıkla ilgili Fiziksel Uygunluk Karnesi’’ ortaya çıkar. Karnede öğrencinin olumlu ya da olumsuz yönleri belirtilerek, ne tür çalışmalar ve egzersizler yapması tavsiye edilir.   Sağlıklı bir gelişim her şeyden önce gelir. Çocuklarımızın ders notlarını nasıl ki merak içinde takip ediyorsak, sağlıklı bir Fiziksel gelişimi için de ‘’Sağlıkla ilgili Fiziksel Uygunluk Karnesini’’ aynı titizlikle takip etmek, Okullarda Obezite ile Mücadele, Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması sağlıklı bir toplum açısından çok önemlidir.MUTLU VE BOL SPORLU GÜNLER DİLERİM...  
Ekleme Tarihi: 15 Ekim 2022 - Cumartesi
Fatih Karaköse

Obezite ve Sağlıklı Yaşam

SEVGİLİ ELAZIĞ BÜLTEN OKUYUCALARIM bugün sizlere çocuklarımızın en büyük hastalığı olan obezite ve buna paralel olarak okullarda yapılan bazı önlem amaçlı konulardan bahsedeceğim özellikle ilköğretimden lise'ye kadar çocuklarımızın bazı ölçümleri yapılarak MEB ve Sağlık Bakanlığının verilerine kaydedilmekte bu verilerle anne ,babalar çocuklarının fiziksel gelişimleri hakkında bilgiler edinmemteler.

Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar çocukların her gün en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmasını önermektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi de Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda hazırlanmış ve her yaş grubuna yönelik fiziksel aktivite önerilerini içermektedir.

 

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi’nde yer alan öneriler kapsamında ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde öğrencilerde Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite farkındalığını arttırmak ve teşvik etmek amacıyla bilim kurulu kararı ile “Sağlıkla İlgili Fiziksel Uygunluk Karnesi” geliştirilmiştir.

 

Okullarda yılda iki kez Eğitim Öğretim yılı başında (15 Eylül-15 Ekim) ve sonunda (15 Nisan-15 Mayıs) tarihleri arasında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri tarafından ölçümler yapılmaktadır. Yapılan bu ölçümler E-Okul veri tabanına girilerek, her çocuğun kendi ailesi ile paylaşılmaktadır. Bu bilgiler gizli tutulmakta olup, sadece veli ve öğrenci tarafından görülmektedir. Çocuklarınızın ders notu karnelerini merakla izleyen velilerimiz, aynı şekilde fiziksel etkinlik karnelerini de yakından takip etmeleri, çocukların fiziksel gelişimlerinin izlenmesi, fiziksel gelişimlerinde eksikliklerinin görülmesi ve karnede verilen tavsiyelere uyulması, sağlıklı bir gelişim için sizlere yol gösterecektir

 

Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi için uygulamada yapılan ölçümler şu şekildedir.

 

Öğrencinin yaşı, Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu

Yapılan ölçümlerde elde edilen veriler, E-Okul sistemine girildikten sonra sistemdeki yazılım, verileri üç ana bölümde ayrı ayrı değerlendirir.

Bu değerlendirme sonucunda öğrencinin ‘’Sağlıkla ilgili Fiziksel Uygunluk Karnesi’’ ortaya çıkar. Karnede öğrencinin olumlu ya da olumsuz yönleri belirtilerek, ne tür çalışmalar ve egzersizler yapması tavsiye edilir.

 

Sağlıklı bir gelişim her şeyden önce gelir. Çocuklarımızın ders notlarını nasıl ki merak içinde takip ediyorsak, sağlıklı bir Fiziksel gelişimi için de ‘’Sağlıkla ilgili Fiziksel Uygunluk Karnesini’’ aynı titizlikle takip etmek, Okullarda Obezite ile Mücadele, Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması sağlıklı bir toplum açısından çok önemlidir.MUTLU VE BOL SPORLU GÜNLER DİLERİM...

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.