Şemsettin Yılmaz
Yedi Çınar Okulları

BAĞ ÜRETİCİLERİNE BAĞ SALKIM GÜVESİ 3.DÖL UYARISI

Ekonomi (Elazığ Bülten) - Elazığ Bülten İnternet Haberciliği | 09.08.2023 - 11:47, Güncelleme: 09.08.2023 - 11:47
 

BAĞ ÜRETİCİLERİNE BAĞ SALKIM GÜVESİ 3.DÖL UYARISI

Bağ üreticileri Bağ Salkım Güvesi’ne karşı uyarıldı.

Bağ üreticileri Bağ Salkım Güvesi’ne karşı uyarıldı. Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan uyarıda: ‘’​Bağ Küllemesi:  Asmanın yapraklarında, çiçek ve sürgünleri ile tanelerinde zarar yapar. Hastalığa yakalanmış yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, üzeri kül serpilmiş gibi durum aldığı ve zamanla tanelerin çatladığı görülür. Çubukların hastalanmasına ve önemli mahsul kaybına sebep olur. Kültürel Önlemler Kimyasal mücadelenin daha faydalı olması için omcanın taç kısmında yeşil budama yapılması ve omca içerisinde hava akımının sağlanması önemlidir. Bağ Kurşuni Küf: Hastalık daha çok üzümlerin olgunlaşma dönemi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Özellikle hasadı sonbaharda olan çeşitlerde daha da önem kazanmaktadır. Hastalıklı taneler üzerinde yuvarlak açık kahverenginde lekeler oluşur, bu lekeler parmakla bastırılacak olursa, kabuğun üzümün etli kısmından kolayca ayrıldığı görülür. Kurak havalarda bu taneler kururlar. Nemli ve yağışlı havalarda ise taneler yarılır, içindeki tatlı su dışarı çıkar ve bunların üzerinde kurşuni renkli küf tabakası oluşur. Küf zamanla salkımın her tarafını kaplar. Salkım güvesi, dolu ve kuşların yol açtığı yaralar hastalık için kolay birer giriş yoludur. Kurşuni küf bağda, depoda ve nakliyat sırasında üzümün kalitesini düşürür. Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun taneleri delerek, yerken akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur. Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir. Bitki koruma ürünleri tavsiye edilen şekilde, uygun zamanda ve dozda kullanılmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde ve rüzgârsız havalarda yapılmalıdır. Ambalaj atıkları ve artan kimyasallar usulünce imha edilmelidir. Uygulama esnasında koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır.​’’ İfadeleri kullanıldı.    
Bağ üreticileri Bağ Salkım Güvesi’ne karşı uyarıldı.

Bağ üreticileri Bağ Salkım Güvesi’ne karşı uyarıldı.

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan uyarıda: ‘’​Bağ Küllemesi:  Asmanın yapraklarında, çiçek ve sürgünleri ile tanelerinde zarar yapar. Hastalığa yakalanmış yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, üzeri kül serpilmiş gibi durum aldığı ve zamanla tanelerin çatladığı görülür. Çubukların hastalanmasına ve önemli mahsul kaybına sebep olur.

Kültürel Önlemler

Kimyasal mücadelenin daha faydalı olması için omcanın taç kısmında yeşil budama yapılması ve omca içerisinde hava akımının sağlanması önemlidir.

Bağ Kurşuni Küf:

Hastalık daha çok üzümlerin olgunlaşma dönemi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Özellikle hasadı sonbaharda olan çeşitlerde daha da önem kazanmaktadır. Hastalıklı taneler üzerinde yuvarlak açık kahverenginde lekeler oluşur, bu lekeler parmakla bastırılacak olursa, kabuğun üzümün etli kısmından kolayca ayrıldığı görülür. Kurak havalarda bu taneler kururlar. Nemli ve yağışlı havalarda ise taneler yarılır, içindeki tatlı su dışarı çıkar ve bunların üzerinde kurşuni renkli küf tabakası oluşur. Küf zamanla salkımın her tarafını kaplar. Salkım güvesi, dolu ve kuşların yol açtığı yaralar hastalık için kolay birer giriş yoludur. Kurşuni küf bağda, depoda ve nakliyat sırasında üzümün kalitesini düşürür.

Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) :

Bağlarda çiçek, koruk ve olgun taneleri delerek, yerken akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur.

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.

Bitki koruma ürünleri tavsiye edilen şekilde, uygun zamanda ve dozda kullanılmalıdır.

Uygulamalar günün serin saatlerinde ve rüzgârsız havalarda yapılmalıdır.

Ambalaj atıkları ve artan kimyasallar usulünce imha edilmelidir.

Uygulama esnasında koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır.​’’ İfadeleri kullanıldı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.